چگونه یک کلاهبرداری ایردراپ را تشخیص دهیم و از آن دوری کنیم؟
ایردراپ در دنیای رمز ارزها به معنی ارسال کوین یا توکن رایگان به کاربران است. این کار توسط استارتاپها و پروژههای جدید کریپتویی و برای اهداف مختلفی انجام میگیرد. Airdrop طرفداران زیادی دارد و برخی از افراد، تنها به منظور کسب درآمد از توکنهای رایگان در ایردراپها شرکت میکنند؛ در اینجاست که کلاهبرداران نیز وارد میشوند و با روشهای مختلفی سعی در گول زدن افراد و سرقت داراییهایشان دارند. در این مقاله، با انواع کلاهبرداری ایردراپ ، بزرگترین ایردراپهای کلاهبرداری تاریخ، سرنخهایی از تشخیص اسکم بودن یک Airdrop و چگونگی دوری از این کلاهبرداریها میپردازیم. با ما همراه باشید.
کلاهبرداری ایردراپ چیست؟
ایردراپ یکی از بزرگترین ترندهای سال ۲۰۱۸ بود. در این سال، هر روز پروژههای جدید راه اندازی میشدند و میخواستند خود را به جامعه معرفی کنند و جایی برای خود باز کنند؛ بنابراین بین کاربران ارزهای دیجیتال خود را به صورت رایگان توزیع میکردند. برخی از آنها امروز در سال ۲۰۲۱، صدها و حتی هزاران دلار ارزش دارند؛ اما برخی از آنها نیز جعلی و فیک بودند و کلاهبرداری میکردند.
کلاهبرداران میتوانند به چند حالت از ایردراپهای جعلی سود ببرند؛ آنها میتوانند اطلاعات شما را بدزدند و از آنها برای اهداف شخصی خود (مانند ثبت نام در ایردراپهای دیگر) استفاده کنند. برخی از اسکمرها به شما توکنهای واقعی ارسال میکنند، تا شما را تشویق به ثبت نام در سایتشان کنند و اطلاعات شخصی شما را درخواست کنند. برخی نیز یک وبسایت مشابه سایت اصلی یک پروژه واقعی درست میکنند و زمانی که شما وارد آن میشوید، از شما کلید خصوصی درخواست میکند.
با هر روشی که کلاهبرداران استفاده کنند، به دنبال سرقت اطلاعات شخصی شما، اکانتهای صفحات اجتماعی و یا داراییهای شما هستند.
روشهای شرکت در ایردراپها و نکات مهم درباره آنها
در ادامه، چند روش دریافت ایردراپ را معرفی میکنیم و به نکاتی اشاره میکنیم که بتوانید از خود در برابر کلاهبرداران محافظت کنید.
۱. ثبت نام در وب سایت
برخی پروژهها با ثبت نام کاربران در وبسایتشان، به آنها توکن رایگان اهدا میکنند. این توکنها در کیف پول کاربران ارسال نمیشوند و تنها در سایت پروژه وجود دارند. کاربران میتوانند این رمز ارزها را در سایت استفاده کنند و یا آنها را به والت خود بفرستند.
نکته مهم: دقت کنید که اگر در این سایتها ثبت نام میکنید، از یک ایمیل دیگر (غیر از ایمیل اصلیتان) استفاده کنید و پسوورد متفاوتی نیز انتخاب کنید؛ زیرا اگر سایت کلاهبرداری باشد، میتواند از ایمیل شما برای مقاصد دیگری استفاده کند و اگر رمز عبور یکسانی با دیگر سرویسهایتان انتخاب کرده باشید، سایت میتواند به آنها وارد شود و از اکانتهای شما سوءاستفاده کند. همچنین درباره پروژه تحقیق کنید؛ زیرا برخی از اسکمرها، ایردراپها را در سایت خود قفل میکنند و شما تا زمانی که کاری انجام ندهید (مثل خرید توکن پروژه)، اجازه برداشت به شما نمیدهند.
۲. کانالهای صفحات اجتماعی
پروژههای رمز ارز معمولا به کاربرانی که در صفحات اجتماعی آنها حضور دارند و آنها را دنبال میکنند، Airdrop میکنند؛ مخصوصا در گروههای تلگرام و توییتر.
نکته مهم: در هر ایردراپی که در صفحات اجتماعی تبلیغ میشود، شرکت نکنید؛ ابتدا باید آنها را به طور کامل بررسی کنید. درست است که شما به صورت رایگان توکن یا کوین دریافت میکنید، اما از طرفی اگر پروژه اسکم باشد، ممکن است تمام داراییهای با ارزش خود را از دست بدهید.
۳. هارد فورک
زمانی که هارد فورک در یک شبکه اتفاق میافتد، معمولا کوین جدید نیز ایجاد میشود. این کوینهای جدید در بین هولدرهای کوین اولیه ایردراپ میشود. مانند کوین شبکه بیت کوین کش (BCH) که در سال ۲۰۱۷ و زمان فورک شدن آن از بیت کوین، در بین هولدرهای BTC به صورت رایگان توزیع شد.
۴. سایر موارد
برخی پروژهها از شما میخواهند که اپلیکیشنشان را دانلود و نصب کنید، تا توکن رایگان به شما تعلق بگیرد. برخی دیگر نیز از شما درخواست میکنند تا دوستان خود را به سایت معرفی کنید و در ازای ثبت نام آنها، رمز ارز پروژه را دریافت کنید.
نکته: مراقب باشید که در هر وبسایتی ثبت نام نکنید و اطلاعات خود را در آنها وارد نکنید. همچنین برخی اپلیکیشنها حاوی بدافزار هستند و زمانی که آنها را دانلود و نصب میکنید، اطلاعات موبایل یا کامپیوتر شما را برداشت کرده و برای فرد مهاجم ارسال میکند. همینطور به پروژههایی که از شما میخواهند در ازای دریافت رایگان توکن زیرمجموعه بگیرید، توجه ویژهای داشته باشید؛ زیرا یکی از اصلیترین ویژگیهای سایتهای کلاهبردار، همین ریفرال گیری یا زیرمجموعه گیری است. بنابراین با دقت آنها را بررسی کنید.
انواع روشهای کلاهبرداری ایردراپ
روشهای مختلفی برای کلاهبرداری با توزیع کریپتوی رایگان وجود دارد. شاید از خود بپرسید که چگونه میتوان با ایردراپ و توزیع مجانی توکن کلاهبرداری کرد؟ در ادامه به روشهای متداولی که اسکمرها استفاده میکنند، میپردازیم.
کلاهبرداری ایردراپ از طریق توییتهای افراد مشهور
با افزایش قیمت رمز ارزها، افراد تازه وارد بیشتری وارد حوزه کریپتوکارنسیها میشوند؛ بنابراین فرصت خوبی برای کلاهبرداران است، تا داراییهای این افراد را سرقت کنند. حتی اسکمرها از نام افراد مشهور نیز برای این کار استفاده میکنند؛ به دو نمونه زیر توجه کنید:
چامات پالیهاپیتیا مدیرعامل Social Capital: اهدای ۵۰۰۰ بیت کوین!
این پست سریعا در یوتوب منتشر شد. فرد کلاهبردار از عکس مصاحبه چامات پالیهاپیتیا (Chamath Palihapitiya) استفاده کرده و از جانب این فرد معروف، از اقتصاد سنتی انتقاد کرده و گفته که بلاک چین و رمز ارزها جایگزین آن خواهند شد و در ادامه، اعلام کرده که ۵۰۰۰ بیت کوین رایگان را اهدا میکند!
این ویدیو پیامی را با یک آدرس کیف پول نشان میدهد و درخواست میکند که کاربران باید حداقل ۰.۱ بیت کوین و حداکثر ۲۰ بیتکوین را به این آدرس واریز کنند، تا دو برابر این مقدار را دریافت کنند! البته یوتوب سریعا این ویدیو را حذف کرد؛ اما همچنان در شبکههای اجتماعی دیگر پخش میشد.
ایلان ماسک مدیرعامل تسلا، اتریوم اهدا میکند!
از آنجایی که تسلا یک شرکت ثروتمند و موفق است، پس میتواند مقداری رمز ارز را به صورت رایگان بین طرفداران این صنعت پخش کند!
یک بار کلاهبرداران با استفاده از نام ایلان ماسک، اعلام کردند که هر کسی که بین ۵ تا ۱۰۰ بیت کوین به یک آدرس کیف پول عمومی ارسال کند، شانس این را خواهد داشت که برنده یک اتومبیل الکتریکی Model S تسلا و یا بیت کوین و اتریوم مجانی شود!
همچنین توییتر در تاریخ ۲۶ تیر ماه ۹۹ مورد حمله واقع شد. این حملات از طریق حساب کاربری آنها مخاطبان را مورد حملات فیشینگ و هک قرار دادند و اکانتهای افرادی چون چانگ پنگ ژائو (مدیرعامل بایننس)، جاستین سان (مدیرعامل ترون)، چارلی لی (خالق لایت کوین)، ایلان ماسک (مدیرعامل تسلا و اسپیس اکس)، بیل گیتس (بنیانگذار مایکروسافت)، باراک اوباما (رییس جمهور سابق آمریکا) و بسیاری افراد معروف دیگر هک شد. در توییت زیر میبینید که از طرف باراک اوباما گفته شده که هر کس که به آدرس زیر بیت کوین ارسال کند، دو برابر آن را پس میگیرد!
یک توییت دیگر با همین مضمون از طرف ایلان ماسک!
همچنین در طی این حملات، حسابهای رسمی توییتر صرافیهای بایننس، کوین بیس و جمینای نیز هک شدند و در توییتهایی که در این حساب ها منتشر شد، یک کلاهبرداری از طریق اهدای بیت کوین تبلیغ شد که ۲.۷ میلیون دنبال کننده توییتری را به مشاهده وبسایت مورد نظر و دریافت بیت کوین تشویق میکرد. در این توییت آمده بود: ما با CryptoForHealth همکاری خود را شروع کرده و ۵۰۰۰ بیتکوین به جامعه خود اهدا میکنیم.
ایردراپهای دامپ
تمام پروژهها به هدف ساخت جامعهای برای پروژه خود از توزیع رایگان توکن استفاده نمیکنند. در یک Airdrop دامپ، هدف این است که توجهات درباره توکن را در کوتاه مدت جلب کنند (معمولا با وعده لیست شدن در یک صرافی معتبر)، تا مردم تشویق به خرید آن شوند. زمانی که تعداد زیادی از کاربران این توکن را خریداری کردند، کلاهبرداران سریعا تمام توکنهای خود را با سود بسیار بالایی میفروشند (به اصطلاح قیمت را دامپ میکنند) و بعد، ناپدید میشوند. این اتفاق برای رمز ارزهایی رخ میدهد که هیچ برنامهای برای توسعه آن ندارند.
یکی از مشهورترین نمونههای ایردراپهای دامپ، EDOGE در سال ۲۰۱۷ است. توسعه دهندگان این توکن ادعا کردند که میخواهند دوج کوین را بر روی بلاک چین اتریوم بسازند. این پروژه ۵ میلیون توکن EDOGE را به کسانی که در این ایردراپ شرکت کرده بودند، ارسال کرد. توسعه دهندگان این رمز ارز توانستند توجه بسیار زیادی را به خود جلب کنند. زمانی که این توکن در چند صرافی لیست شد، افرادی که آن را به صورت رایگان دریافت کرده بودند، قصد فروش EDOGEهای خود را داشتند؛ اما متوجه شدند که توکنهای آنها در سایت قفل شده و نمیتوانند آنها را به صرافی ارز دیجیتال انتقال دهند. در همین حین، همزمان صدها میلیون EDOGE توسط توسعه دهندگان پروژه در چندین صرافی فروخته شد و قیمت آن با ریزش شدیدی مواجه شد. سپس پروژه رها شد و اکانتهای صفحات اجتماعی آن نیز بسته شدند.
تشخیص ایردراپهای دامپ مشکل است؛ اما میتوان با صرف مقداری زمان و مطالعه سایت و وایت پیپر این پروژهها، تا حدی از به دام افتادن جلوگیری کرد؛ زیرا کسانی که این ایردراپها را ترتیب میدهند، زمان زیادی برای نوشتن وایت پیپر صرف نمیکنند و میتوان از ضعیف بودن Whitepaper متوجه شد که پروژه واقعی است یا خیر.
اسکم جمع آوری اطلاعات
این یکی از مرسومترین انواع کلاهبرداری ایردراپ است؛ معمولا کلاهبرداران کاربران را گول میزنند تا اطلاعاتی نظیر اطلاعات صفحات اجتماعی، آدرس ایمیل و آدرس کیف پول رمز ارز خود را ارسال کنند. سپس این اطلاعات به یک شخص ثالث فروخته میشود و یا برای فیشینگ استفاده میشود. این کلاهبرداران ادعا میکنند که توکن رایگان اهدا میکنند؛ اما پروژههایشان جعلی هستند و تنها هدف آنها، دریافت اطلاعات شماست.
بهترین راه برای جلوگیری از شرکت در این نوع ایردراپها، تحقیق درباره پروژه آنهاست؛ بسیاری از آنها حتی وبسایت هم ندارند و تنها به یک وایت پیپر و اکانت صفحات اجتماعی بسنده کردهاند. اگر دریافتید که یک پروژه وبسایت یا وایت پیپر ندارد، از شرکت در ایردراپ آن خودداری کنید.
کلاهبرداری کلید خصوصی
این نوع اسکم بسیار خطرناک است. یادتان باشد که هیچ کدام از ایردراپهای قانونی از شما کلید خصوصی درخواست نمیکنند و تنها چیزی که از شما میخواهند، کلید عمومی است تا بتوانند توکن رایگان را به آن آدرس ارسال کنند. اگر در یک Airdrop شرکت کردید و به هر طریقی از شما کلید خصوصی درخواست شد (در فرم سایت، پیام مستقیم و غیره)، قطعا کلاهبردار است و باید از آن دوری کنید.
معمولا افرادی که تازه به این حوزه وارد شدهاند و درک چندانی از نحوه کارکرد کیف پولها ندارند، قربانی این نوع کلاهبرداریها میشوند.
طعمه و تعویض
در این روش، تنها چیزی که کلاهبردار به دنبالش است، زیر مجموعه است. او شما را گول میزند تا فکر کنید قانونی است؛ اما زمانی که شما اطلاعات خود را در وبسایت وارد کردید، اطلاعات شما برای ثبت یک اکانت جدید در جایی دیگر استفاده میشود و اسکمر با استفاده از آن، سود زیرمجموعه گیری سایت دیگر را دریافت میکند. در این سیستم، معمولا از شما درخواست میشود که در ایردراپ همکار یا Partner نیز ثبت نام کنید؛ اما واقعیت این است که آنها “همکار” نیستند و این سایت از اطلاعات شما برای دریافت ایردراپ سایت دیگر استفاده میکند. این نوع Airdropها تنها با هدف تولید زیرمجموعه طراحی شدهاند. نوع دیگر این کلاهبرداری، ثبت نام در یک صرافی با کد ریفرال این سایت (برای دریافت سود زیرمجموعه گیری صرافی) است.
در همه انواع این سایتها، ایردراپها فیک و جعلی هستند و تنها برای جذب زیرمجموعه ایجاد شدهاند. این نوع اسکم هیچ هزینهای برای کاربران ندارد؛ اما زمان زیادی را هدر میدهد.
بهترین روش برای دوری از این کلاهبرداریها این است که در ایردراپهایی که از شما میخواهند در پروژهها یا کانالهای اجتماعی غیرمرتبط با پروژه ثبت نام کنید، شرکت نکنید.
بزرگترین کلاهبرداریهای ایردراپ تا امروز
- ایردراپ OmiseGo: این یکی از بزرگترین ایردراپهای کلاهبرداری در تاریخ رمز ارزهاست. پروژه OmiseGo برنامه داشت تا در سپتامبر ۲۰۱۷ (شهریور ۹۶) در بین کاربران خود، توکن OMG ایردراپ کند؛ اما به دلایلی، این Airdrop به تعویق افتاد. خبر این ایردراپ در توییتر، تلگرام و دیگر فرومهای کریپتویی پیچیده بود و کلاهبرداران از محبوبیت این پروژه به نفع خود استفاده کرده و شروع به فریب دادن کاربران از طریق ایجاد وبسایتهای جعلی و اسامیجعلی در توییتر کردند. اسکمرها از کاربران میخواستند که برای دریافت رایگان توکنهای OMG، کلیدهای خصوصی خود را وارد کنند و مقداری ارز دیجیتال اتریوم به سایت واریز کنند. این کلاهبرداری زمانی آشکار شد که حدود ۳۰۰ کوین ETH به ارزش ۵۶.۷۸۱ دلار در آن زمان به سرقت رفت.
- ایردراپ ترون: کوین معروف TRX نیز با کلاهبرداری ایردراپ مواجه شده است. شرکت ترون در زمان راه اندازی شبکه اصلی خود، قصد داشت در بین کاربران TRX ایردراپ کند؛ برنامه بدین صورت بود که کسانی که در این کمپین ثبت نام کنند، ۲ کوین دریافت میکنند و اگر کاربر جدید معرفی کنند، به ازای هر یوزر جدید ۴ کوین دریافت میکنند. ۳۶ ساعت بعد از اعلام این خبر، کلاهبرداران شروع به ایجاد پروژههای جعلی با نام ترون کردند و برای ارائه ایردراپ، از کاربران کلید خصوصی و واریز رمز ارز درخواست کردند.
- کلاهبرداری آیکون: یک ایردراپ کلاهبرداری معروف دیگر، مربوط به پروژه Icon با توکن ICX است. در این طرح، یک سایت جعلی با دامنه iconfoundation.io ایجاد شد؛ در حالی که وبسایت رسمی این پروژه، icon.foundation بود. در نگاه اول به نام دامنه، این تفاوت خیلی آشکار نبود و بسیاری از افراد دچار اشتباه شدند و تصور کردند این وبسایت اصلی پروژه آیکون است؛ بنابراین کلیدهای خصوصی خود را در آن وارد کردند و توکنهایشان به سرقت رفت.
نحوه تشخیص کلاهبردار بودن یک ایردراپ و دوری از آن
- توکنی که معروف نیست، اما مردم درباره آن زیاد شنیدهاند و در کوین مارکت کپ لیست شده است. اگر قبلا نام یک رمز ارز را شنیدهاید، مراقب باشید و قبل از شرکت در ایردراپ آن، درباره پروژه تحقیق کنید. اگر پروژههای معروف قصد ایردراپ کردن داشته باشند، نیازی به تبلیغات فراوان در همه جا ندارند.
- کانالهای رسمی رسانههای اجتماعی برای این ایردراپها وجود ندارد و به این صفحات لینک داده نشده است؛ اگر وبسایت رسمی باشد، باید اکانتهای صفحات اجتماعی آن در سایت وجود داشته باشد و ایردراپ نیز در جایی از سایت و سوشال مدیا اعلام شده باشد. برای مثال، استلار زمانی که توکنهای رایگان توزیع میکرد، اطلاعات این ایردراپ در سایت رسمی و صفحات اجتماعی آن درج شده بود.
- ایردراپ توسط اکانتهای جدید تبلیغ شود؛ با این که پروژه نیز جدید است، اما باید تاریخچهای از فعالیتها و بیوگرافی اکانت تبلیغ کننده وجود داشته باشد. مراقب حسابهای جدید در BitcoinTalk، فیسبوک و توییتر باشید.
- برای دریافت توکن رایگان باید یک فرم گوگل را پر کنید. بسیاری از ایردراپهای واقعی و قانونی، فرمهایشان را از طریق گوگل ارائه میدهند و برخی دیگر نیز ایردراپها را از طریق وبسایت رسمی خود انجام میدهند.
- اگر در مطالب سایت پروژه غلط املایی مشاهده کردید، باید بسیار مراقب باشید؛ البته برخی پروژهها در بخشهایی از دنیا مستقر هستند که زبان انگلیسی آنها قوی نیست و در بین این پروژهها، پروژههای واقعی نیز وجود دارند؛ اما اگر به ۱۰۰ رمز ارز برتر دنیا نگاه کنید، یا غلط املایی ندارند و یا این اشتباهات بسیار کم است.
- اگر پروژه از شما کمک مالی یا Donate میخواهد، بسیار مراقب باشید. ایردراپ باید رایگان اهدا شود، نه این که در ازای آن پولی پرداخت کنید.
- اگر پروژه ادعای همکاری یا مالکیت شرکتهای بزرگ و معروف را دارد، از آن دوری کنید؛ البته برخی پروژههای معروف در زمانی که به تازگی راه اندازی شدند، ادعای همکاری با برخی شرکتهای بزرگ را داشتند؛ اما این موضوع در وایت پیپر آنها کاملا توضیح داده شده و شرکت همکار نیز این موضوع را تایید کرده بود. اما اگر یک پروژه وایت پیپر ندارد یا هیچ شرکتی آن را تایید نکرده، بنابراین نمیتواند ادعای همکاری با این شرکتها را داشته باشد. این نوع پلتفرمها یا بسیار بیکیفیت هستند و یا کلاهبردارند.
- یک فعالیت مشکوک دیگر، زمانی است که به شما پیشنهاد میشود در پلتفرمهای شخص ثالثی مثل صرافی بایننس ثبت نام کنید و فرم پر کنید؛ این به خودیِ خود کلاهبرداری نیست، اما باید تحقیق کنید و از صحت وبسایت مطمئن شوید.
- سایتهایی که بدون انجام خرید، نمیتوانید ایردراپ خود را برداشت کنید. برخی مواقع شما در یک سایت ثبت نام میکنید و تعداد زیادی نیز توکن رایگان دریافت میکنید؛ اما زمانی که دکمه برداشت (Withdraw) را میزنید، به شما گفته میشود که باید ابتدا توکن سایت را بخرید تا اجازه برداشت به شما داده شود.
- زمانی که پروژه به شما وعده مقدار زیادی پول میدهد؛ اسکمرها معمولا این وعدهها را با مقدار هنگفتی “دلار” نشان میدهند؛ یعنی این مقدار توکن به ارزش این مقدار دلار. اما زمانی که در Airdrop شرکت میکنید، هیچ کدام از آن پولهای هنگفت را نمیبینید!
- احراز هویت (KYC). بسیاری از پروژههای واقعی و قانونی، حتی برای ایردراپ نیز از شما احراز هویت میخواهند. البته ممکن است یک پروژه کلاهبرداری نیز از شما KYC بخواهد و از اطلاعات شخصی شما سوء استفاده کند. بنابراین حتما درباره پروژه تحقیق کنید.
- اطلاعات کم درباره تیم یا ناشناس بودن اعضای تیم، اطلاعات ناقص درباره پروژه، نبود اطلاعات کافی درباره کوین یا توکن، ارائه اطلاعات جعلی درباره همکاران، صرافیها یا حجم معاملات، عدم درخواست کلید عمومی (برای ارسال ایردراپ)، لینکهای خراب در سایت یا ناقص بودن سایت. همچنین کیف پولهای ناشناخته را دانلود نکنید و از کیف پولهای سخت افزاری استفاده کنید.
استفاده از تحلیل فاندامنتال برای تشخیص کلاهبرداری ایردراپ
حتی با این که این استارتاپها رمز ارزهای رایگان توزیع میکنند، باز هم ریسک این وجود دارد که قیمت این کریپتوها ریزش کند. اگر وایت پیپری وجود نداشته باشد، ما چگونه باید مطمئن باشیم که پروژه محصولی ارائه میدهد؟ دریافت توکنهای رایگان از پروژههایی که حتی شروع به کار هم نکردهاند، ارزش زمان گذاشتن ندارند. به علاوه، این پروژهها از شما میخواهند که وظایف زیادی را برای دریافت توکن رایگان انجام دهید، که به آن ایردراپ نمیگویند؛ بلکه نام این نوع توزیع، Crypto Bounty است. Bounty زمانی به کاربران تعلق میگیرد که کارهای خاص و تعیین شده ای را انجام دهند؛ اما ایردراپ بدون نیاز به کار خاصی توزیع میشود. در لینک زیر میتوانید مواردی که باید در بررسی پروژههای کریپتویی مد نظر قرار دهید را به طور کامل مطالعه کنید:
جمع بندی
ایردراپ یکی از محبوبترین روشهای تبلیغات برای پروژههای کریپتویی و البته یکی از بهترین روشهای کسب درآمد کاربران است؛ اما در نظر داشته باشید که هرجا که اسم “پول” در میان باشد، کلاهبرداران نیز وجود دارند. کلاهبرداری ایردراپ از سال ۲۰۱۸ باب شد و هنوز هم وجود دارد.
اسکمرها با روشهای مختلفی سعی در فریب دادن کاربران و سوءاستفاده از آنها را دارند. برخی از مردم ممکن است فکر کنند که ایردراپ کاملا رایگان است، پس نباید نگران از دست دادن پول خود باشیم! در این مقاله به انواع روشهایی که کلاهبرداران از کاربران سوءاستفاده میکنند را معرفی کردیم و به نکاتی پرداختیم که با دقت به آنها، میتوانید از شرکت در ایردراپهای کلاهبرداری دوری کنید.